Elämäntapamuutos vie kuukausia

18.11.2021

Elämäntapamuutokseen lähdetään usein intoa puhkuen, täynnä tarmoa ja uskoa omaan kykyyn. Innoissamme unohdamme sen tosiasian, että nykyiset rutiinimme ovat muokkautuneet hyvin pitkän ajan kuluessa. 

Voiko siis mitenkään olettaa, että vanhat tavat muuttuisivat uusiksi rutiineiksi kolmessa viikossa? Vanha sanontakin sanoo, että vanhat tavat kuolevat hitaasti. 

Valmennuksessa emme yritäkään "tappaa" vanhoja tapoja vaan suunnata niitä paremmalle polulle. Silloin muutos ei ole niin jyrkkä ja sen tekeminen on huomattavasti helpompaa

Esimerkki lempeästä muutoksesta: Menet säännöllisesti nukkumaan joka ilta klo 23.30. Aamuherätys tuntuu raskaalta ja haluaisit muuttaa iltarytmiäsi. Aloitamme säätämällä nukkumaanmenoasi viikon kahtena iltana n. 20 minuuttia aiemmaksi.  

Seuraavassa muutama fakta, joiden vuoksi elämäntapamuutokseen kannattaa henkisesti varata useita kuukausia, joissain tapauksissa jopa 1-2 vuotta, muutosen suuruudesta riippuen. 

Autopilotti
Päivittäin kaikesta tekemisestämme 45 % tapahtuu ns. autopilotilla. Se on suuri helpotus, sillä opittujen tapojen takia meidän ei tarvitse tietoisesti komentaa aivojamme ottamaan askeleita tai heiluttamaan kättä. Hankalaksi automaattiohjaus heittäytyy silloin, kun suklaalevy häviää suuhun tai karkkipussi tyhjenee kuin itsestään, eikä meille jää tapahtumasta edes kunnon muistikuvaa. 

Teemme päivässä satoja pelkästään ravintoon liittyviä päätöksiä. Suurin osa niistäkin on tiedostamattomia, opittujen rutiinien ja ympäristöstä tulevien vaikutteiden ohjaamia. 

Uuden tavan muodostuminen vie 18-254 päivää

Vuonna 2009 yliopisto-opiskelijoilla tehdyn 12 viikon tutkimuksen* mukaan uuden tavan muodostuminen voi viedä 18-254 päivää. Samaisessa tutkimuksessa todettiin, että uudesta tavasta tulee automaatio keskimäärin n. 66 päivässä. Tämä luku vaihtelee suuresti riippuen siitä, millaista muutosta ollaan tekemässä ja miten kukin meistä omaksuu uusia tapoja. On siis täysin mahdotonta sanoa ennalta, kuinka kauan sinun muutoksesi tulee viemään. 

How are habits formed: Modelling habit formation in the real world
European Journal of Social Psychology Eur. J. Soc. Psychol. 40, 998-1009 (2010)

Aivot eivät ymmärrä negaatiota

"Et saa syödä pullaa tänään!"
"Älä osta suklaata!"
Kun hoet itsellesi näitä lauseita, mitä aivosi kuulevat? Pullaa, suklaata... Ja taikasanat ohjaavat sinua seuraavassa hetkessä.

Turhat negaatiot, kiellot ja mantrat pyrkivät ohjaamaan mieltä juuri sen "kielletyn" toiminnan tai ruoan pariin. Siksi ajattelua kannattaa aktiivisesti opetella ohjaamaan järkevään, terveelliseen suuntaan. Se onnistuu pienellä pysähtymisellä asian ääreen.
Kun pysähdyt vaikka vain 2 sekunnin ajaksi kaupan karkkihyllyllä tai leivontapisteellä, ehdit miettiä onko herkkuhimon takana mahdollisesti liian niukka tai yksipuolinen ateria. Oletko ylipäätään syönyt oikeaa ruokaa koko päivänä tai onko edellisestä ruokailusta kulunut jo liian monta tuntia? 

Kun yhden kerran saat itsesi pysäytettyä ajoissa, seuraava kerta onnistuu jo helpommin. Polku uuteen käyttäytymisen malliin on silloin kertaalleen tallattu!