Leikitään terveydellä

Satuinpa jokin aika sitten kuulemaan kolmen, arviolta 15-16-vuotiaiden tyttöjen keskustelua. He olivat tulossa koulusta, matkalla suoraan iltapäivätreeneihin. Harrastuksen laji jäi minulle mysteeriksi, mutta liikuntaan se liittyi. Tytöt olivat ilmeisesti nälissään ja siksi keskustelun aiheena oli ruoka. Tai pikemminkin kaikki syömättä jäänyt ruoka. Keskustelun tarkoitus ei ollut selvittää mistä saisi välipalaa ennen harjoituksia, vaan ennemminkin leveily sillä, kuinka vähän oli syöty! Aamupala oli jäänyt kiireessä syömättä, koululounas jäi väliin, kun "ei siellä ollut mitään syötävää" eikä iltapäiväksi tarkoitettuja eväitä ollut muistettu ottaa mukaan laukkuun. Mutta hei - vettä oli juotu päivän mittaan reilusti!

Ravintovalmentajana ja tietysti äitinä, kuuntelin kauhuissani juttua. Toivottavasti tämä ei ollut ns. normitilanne. Pelkään kuitenkin pahoin, että ei ollut ensimmäinen kerta, kun syöminen jäi ohueksi. Tytöt tuskin ymmärtävät, kuinka kauaskantoisia seurauksia liikuntaharrastuksen ja syömättömyyden yhdistämisellä voi olla. Keskustelu palautti mieleeni ikävän uutisen marraskuulta 2016, jossa kerrottiin usean voimistelijatytön sairastuneen syömishäiriöön ja yhden heistä menehtyneen. Valitettavasti tavoitteellista urheilua harrastavat nuoret, etenkin tytöt, ovat riskiryhmässä sairastua syömishäiriöihin.

Tasapaino on optimaalisen kehittymisen edellytys

Varmasti jokainen vanhempi haluaa antaa harrastavalle nuorelle kasvuun ja kehitykseen parhaat mahdolliset eväät. Menestystä ja onnistumisia harrastuksissa ei kannata odottaa, jos kasvun herkkyyskausia ei tueta oikeanlaisilla liikuntaharjoitteilla, oikein ajoitetulla ja monipuolisella energiansaannilla sekä riittävällä levolla.

Jos vanhempien omat tiedot ja taidot eivät riitä oikeanlaisen ruokavalion koostamiseen eikä harrastustoiminnan kautta tarjota siihen apua, kannattaa ehdottomasti ottaa avuksi alan ammattilainen. Somessa leviävien, netistä googlattujen satunnaisten ohjeiden tai tv:ssä esitettyjen dieetti-/laihdutusohjelmien varaan ei kannata rakentaa. Asiallista tietoa niissäkin on, mutta sen suodattaminen kaiken pupun joukosta voi olla asiaan perehtymättömälle mahdotonta.

Vaikka vanhemmilla olisikin hyvin hanskassa kaikki terveellisen ravitsemuksen työkalut, niiden istuttaminen nuorten maailmaan voi kuitenkin olla yllättävän vaikeaa. Tähänkin ravitsemuksen ammattilaisilla on oivallisia apukeinoja. Kun nuori itse oivaltaa, miksi säännöllinen ja monipuolinen syöminen kannattaa, rakennetaan kestävää pohjaa terveelliselle elämäntavalle.

Viimeisimmät
Arkisto

© 2021 by True Food

Rekisteriseloste

BACK TO TOP