Asuuko teillä unihuijari?

Olen käyttänyt lähes 6 kk aktiiviranneketta, joka mittaa kevyen ja syvän unen määrää, sydämen sykettä, heräämiskertoja ja unen palauttavaa vaikutusta. Se tallettaa myös nukkumaanmeno- ja heräämisajat.

Muutaman kerran olen näiden kuukausien aikana herännyt aamulla todella väsyneenä, kuten varmaan moni muukin.

Tuntuu, että olen pyörinyt koko yön kyljeltä toiselle, maannut hereillä puolen yötä. Tuskaisena miettinyt, miten päivä tulee sujumaan.

Aamiaisella tarkistan rannekkeen mittaamat lukemat. Väsymystä ei kyllä pitäisi olla, sillä syvää, palauttavaa unta on ollut riittävästi (4 jaksoa) ja heräämisiä yöllä vain 3-4 kertaa. Olen siis nukkunut laadukasta unta ja tarpeeksi pitkään. Kukas tässä huijaa ja ketä? Ja tosiaankin, kun pysähdyn kuulostelemaan oloani paremmin, en oikeasti tunne väsymystä.

Vireystila, eli elimistön ja aivojen aktivaatiotaso, on subjektiivinen kokemus. Vireystilaa säätelevät vuorokausirytmi, ympäristötekijät sekä aivot itse. Minä siis koin "unettoman" yön jälkeisen vireystilan alhaiseksi, tulkitsin olevani väsynyt. Mutta fysiologisesti en ollut väsynyt. Sen todisti rannekkeen tuottamat faktat.

Toki subjektiivinen kokemus unen laadusta voi huijata myös toiseen suuntaan. Vaikka koet nukkuneesi yön hyvin ja saatat jopa nousta pirteän oloisena ennen kellon soittoa, voi yöunesi laatu olla täysin ala-arvoista. Syvä uni, aivojen "huuhteluohjelma" on saattanut jäädä kokonaan väliin, mutta et silti koe tilaa väsymyksenä.

Hitsi vie, kannattaa olla tarkkana itsensä kanssa! Älä anna oman kroppasi huijata sinua! Satunnaiset virheellisesti tulkitut vireystilat eivät ole vaaraksi, mutta jos annat homman jatkua pidempään, riskit kasvavat. Huonolaatuinen, liian lyhyt uni vaikuttaa niin psyykkiseen kuin fyysiseen terveyteen. Jos mahdollista, ota käyttöön joku mittari, jolla saat hieman kurkistettua unesi laatuun ja määrään. Jo lyhytkin käyttö opettaa tulkitsemaan paremmin kehosi signaaleja ja voit häätää unihuijarin pihalle.

Viimeisimmät
Arkisto

© 2021 by True Food

Rekisteriseloste

BACK TO TOP