10 parasta superfoodia


Superfood ei ole tieteellinen termi, ei edes ravitsemuksellinen termi. Se on puhtaasti markkinoinnin keksimä sana. Sen tarkoitus on saada huomiosi kiinnittymään nettisivustoon, klikkaamaan linkkiä (klikkasithan tätäkin ;)), ostamaan tuote tai julkaisu.

Superfoodiksi nimitetään yleensä ruoka-ainetta, joka sisältää poikkeuksellisen paljon jotain energiaravinto-, kivennäis- tai hivenainetta tai vitamiinia, joilla tiedetään olevan terveellisiä vaikutuksia. Kaikkihan me haluamme terveyttä ja hyvinvointia, helposti ja nopeasti. Ja jos sen voi saada yhtä ruoka-ainetta nauttimalla, aina parempi.

Tarkastellaanpa hetki superfoodiksi noussutta lehtikaalia. Toki se sisältää runsaasti mm. C- ja A-vitamiinia ja folaattia, kivennäisaineista kaliumia ja energiaravintoaineista proteiinia. Kaikki hyvää ja terveellistä. Mutta se maistuu aivan kauhealle! Onko terveyteni siis uhattuna, jos en pysty sitä syömään? No, ei ole. Lehtikaalin tilalla voin nauttia hyvällä halulla esimerkiksi porkkanoita ja pinaattia, joiden mausta pidän huomattavasti enemmän ja joista saan aivan samat terveyshyödyt! Ne vain eivät ole kovin trendikkäitä....

Superfoodeissa ei käytännössä ole mitään ainutlaatuista, jota ei voisi korvata USEILLA eri ruoka-aineilla tai niiden yhdistelmillä. Valitettavasti erilaiset superfood-listat antavat ymmärtää, että vain niitä nauttimalla voit noudattaa terveellistä ruokavaliota tai ylläpitää terveyttäsi. Asia on juuri päinvastoin. Mitä enemmän rajoitat syömisiäsi, sen varmemmin jäät paitsi tärkeitä ravintoaineita. Ns. superfoodien nauttiminen ei tietenkään ole haitaksi, kunhan et samalla supista muiden ravintoaineiden saantia. Mielestä vain monipuolisesti koottu, reilusti kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio on oikeaa superfoodia! Siinä ravintoaineiden kirjo tuo kaikkia niitä rakennusaineita kehoon, joita se tarvitsee eikä toisaalta ylikorosta mitään.

Hieman aiheeseen liittyen huomasin tämän terveysbuumin aiheuttavan myös muunlaisia ilmiöitä. Kun jotain ruoka-ainetta ylistetään mediassa superfoodiksi, se yleensä viedään kaupan hyllyiltä alta aikayksikön. Kauppias haistaa markkinaraon ja menekin noustessa nousee myös hinta.

Yritin ostaa erään valmistajan erinomaista, suolatonta perussiemensekoitusta näkkileivän tekoon. Eipä onnistunut! Näkkärin paistaminen kotiuunissa ja siihen liitetty terveysbuumi on vienyt kyseisen perustuotteen kauppojen hyllyiltä, toivottavasti ei lopullisesti. Tilalla oli lehtikaalilla ja juureksilla valmiiksi täydennettyjä tuotteita, joissa oli ihan superisti suolaa eikä mahdollisuutta enää itse säädellä makua. Hinta oli kaksinkertainen alkuperäiseen versioon verrattuna.

***

Alkuperäinen idea kuvaan ja osaan tekstiä saatu @aworkoutroutine-sivustolta. Lainattu luvalla.

Viimeisimmät
Arkisto

© 2021 by True Food

Rekisteriseloste

BACK TO TOP